Notice: Undefined index: og_type in /home/platne/serwer19405/public_html/cache/smarty/compile/79/99/18/7999186abbfc5d261b6f26bb4989907d65c66d6d.file.psograph.tpl.php on line 38

Notice: Trying to get property of non-object in /home/platne/serwer19405/public_html/cache/smarty/compile/79/99/18/7999186abbfc5d261b6f26bb4989907d65c66d6d.file.psograph.tpl.php on line 38
lut 24 2016

Superfood i musli: zdrowa żywność przez cały rok

AlleDrogeria.pl - internetowa drogeria i delikatesy

Dla dużych i małych zdrowe odżywianie to podstawa, dlatego najlepiej zacząć już od samego początku i najmłodszych lat. Jeśli jednak dopiero teraz szukasz sposobu na odmienienie swojej diety i wprowadzenie do codziennego jadłospisu zdrowej żywności wiedz, że nigdy nie jest za późno. Już dziś zaglądnij do działu zdrowa żywność, gdzie znajdziesz mnóstwo dodatków i przekąsek, które poprawią samopoczucie i wspomogą odchudzanie. 

Superfood i musli: zdrowa żywność przez cały rok

Na dobry początek warto pominąć takie rzeczy jak superfoods, nasiona chia, białko konopii, jagody acai czy inne równie obco brzmiące na wstępie nazwy. Na nie oczywiście przyjdzie pora, jeśli już trochę zaprzyjaźnisz się ze zdrową żywnością i wartościowymi dodatkami do śniadań, obiadów czy też deserów. Najważniejsze, aby zmiany były przyjemne smakowo i nie zniechęcały do dalszego działania. Dlatego w pierwszej kolejności sięgnij po wysokiej jakości suszone owoce i musli

Zdrowe śniadanie dla każdego

Śniadanie i to do tego zdrowe, pożywne i smaczne jak to prezentowane na zdjęciu powyżej wcale nie musi być pracochłonne. Wystarczą ulubione świeże owoce lub te sezonowe dostępne w lokalnym sklepie, trochę miodu dla osłody oraz paczka wartościowej mieszanki musli. Możesz je zrobić samodzielnie co zajmie nieco więcej czasu i wymagać będzie wyszukania wszystkich niezbędnych składników albo kupić gotową mieszankę, którą skomonowano z myślą o zdrowej diecie. 

Takie musli najlepiej jeszcze bezglutenowego wypełniają cenione przez sportowców płatki owsiane, dodające energii suszone owoce, doskonale wpływają na trawienie i prawidłową perystaltykę jelit ziarna lnu i dobre dla serca nasiona słonecznika. Ponadto w takim zdrowym musli powinien znaleźć się błonnik witalny w postaci na przykład łupin i nasion babki jajowatej oraz płesznika, który zadba o prawidłową codzienną pracę naszego układu pokarmowego, a dodatkowo zwiększy uczucie sytości. Wszystko razem podane na pierzynce jogurtu z kapką miodu. Mniam! Już nam cieknie ślinka na samą myśl.

Jedzeniowe guilty pleasure

A kiedy przychodzi ochota na podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami z pomocą przychodzą zdrowe przekąski. Zamiast kawałka czekolady czy ciastka lepszym i zdrowszym wyborem są suszone owoce. Najbardziej uniwersalne rodzynki - my polecamy duże, mięsiste rodzynki jumbo - których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Polecane na nadciśnienie,próchnicę, dla kobiet w ciąży, sportowców i dzieci. W szczególności gdy są wolne od konserwujących siarczanów mogą być także zastępnikiem cukierków dla maluchów. Rodzynki są też idealne dla biegaczy, gdyż dostarczają mnóstwa energii i mikroelemenów.

A gdy znudzą się Wam rodzynki siegnijcie po bogate w potas suszone daktyle lub znane przez wielu z Was z dzieciństwa morwy. Pamiętajcie jednak o najważniejszym - wszystkie suszone owocy jemy oczywiście z umiarem, gdyż zawierają sporo naturalnych węglowodanów.  

Zdrowe przepisy na słodycze

Masz wolny weekend? Wyprodukuj własną linię sezamków z siemienia lnianego albo batony musli z ekspandowanym amarantusem. Wystarczy przygotować karmel, a następnie zatopić w nim (około drugie tyle co cukru) nasiona brązowego lnu lub inne jeśli lubicie eksperymentować. Taką sezamkową masę należy natychmist wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować. 

Z kolei do własnoręcznie przygotowanych batonów musli możecie użyć ekspandowanego amarantusa, ulubionych pestek, nasion, orzechów i bakalii. Wystarczy zmieszać około 600g skomponowanej przez siebie mieszanki na takie baton z podgrzaną zawartością puszki słodzonego mleka skondensowanego. Ciepłą masę przekładamy do płaskiej blachy. Całość wyrównujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 130 stopni Celsjusza przez godzinę. Po kwadransie od wyjęcia upieczonego bloku tniemy go na batony. Całkowicie ostygnięte chowamy do pojemnika. Smacznego! 

Polecane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Skomentuj

Musisz się zalogować, aby dodać komentarz.